آیت الله اراکی با تصریح بر این که فرهنگِ «محل اجتماع بودن مساجد» باید در جامعه تقویت شود ابراز امیدواری کرد همه شهرها بر اساس موازین فقهی و اسلامی و با محوریت مسجد جامع، طراحی و ساخته شوند.
به گزارش روابط عمومی دفتر آیت الله اراکی، ایشان که امروز در جمع اعضای ستاد راهبری مساجد حوزه های علمیه سخن می گفت با اشاره به برخی ویژگی های جایگاه مسجد در نظام اسلامی اظهار کرد: نخستین ویژگی مسجد این است که مسجد، مرکز حاکمیت نظام اسلامی است.
وی با یادآوری آیه مبارکه «الا له الخلق و الامر» تآکید کرد: طواغیت تلاش داشته و دارند که این مفهوم را که کار خدا فقط خلق و آفرینش بوده جا بیندازند و القا کنند که خدا کاری به حاکمیت ندارد؛ در حالی که متون دینی و از جمله این آیه، خلاف این امر را نشان می دهد.
آیت الله اراکی ادامه داد: پس بر اساس نظریه شیعی، خدا، حاکم به تمامِ معناست و هر حاکم دیگری باید منصوب از طرف خدا باشد و تنها دارا بودن شرایط امامت، کفایت نمی کند.
ایشان افزود: بر اساس روایات، مساجد، خانه های خداست؛ یعنی همان خدایی که فرمانرواست و از این رو، مسجد، خانه و مرکز حاکمیت خدا و مکانی به عنوان مقام امام معصوم (ع) به عنوان خلیفه خدا در حاکمیت و مرکز قیام امام (ع) است و به همین دلیل، امامان (ع) به عنوان «ولیّ امر» شناخته می شوند.
وی با تصریح بر این که مساجد باید اثر تطهیری داشته باشند تا پاک شدن پنداری و رفتاری افراد جامعه محقق شود اضافه کرد: تعبیر قرآنی «و اذ جعلنا البیت مثابه للناس و امنا …» بیانگر آن است هر مسجدی در هر شهری مانند پایتخت حاکمیت است و از این رو، مسجد، جامعه ساز و تمدن ساز است.
آیت الله اراکی با بیان تعبیر «اَینَ جامِع الکلمه علی التّقوی» خاطر نشان کرد: هر اجتماعی در اسلام باید با نیت «گردهمایی حول محور تقوا» و گِرد امام (ع) و در مسجد صورت پذیرد و به همین دلیل است که در متون دینی هم از «مسجد» به «جامِع» یاد شده است.
وی سپس به چهار مسجد مهم در اسلام توجه داد و گفت: مسجدالحرام به عنوان بیت الله، همه مردم دنیا را گِرد هم می آورد و مسجدالنبی و مسجد کوفه نیز به ترتیب نماد حاکمیت رسول الله (ص) و نماد حاکمیت امیرالمؤمنین و همه ائمه اطهار (ع) است؛ ضمن آن که مسجد الاقصی هم محل و مقامی است که حضرت ولی عصر (عج) از آن جا حکومت فراگیر جهانی خود را اعلام می کنند.
ایشان با اشاره به آیه مبارکه «و یُکلّم الناس فی المهد و کهلا» ادامه داد: اقتدای حضرت عیسی (ع) به امام زمان (عج) در هنگام ظهور، زمینه ای مهم برای پیوستن اهل کتاب به امام زمان (عج) فراهم می کند.
آیت الله اراکی با اشاره به این که مساجد شهرها محل اقامه نمازهای جُمعه و جماعت اند گفت: بر اساس متون دینی، مردم باید هر هفته در مسجد شهر دور هم جمع شده و اقامه جمعه کنند.
وی سپس به ضرورت توجه به اصول معماری اسلامی پرداخت و اظهار کرد: هر شهر باید یک مسجد جامع به عنوان محل اجتماع همه مردم آن شهر داشته باشد؛ بنابراین، این فرهنگ که مساجد، محل اجتماعند باید در جامعه تقویت شود و اسلام فقاهتی و نه عوامانه در بین تصمیم گیران جامعه توسعه یابد.
ایشان افزود: اگر بخواهیم جایگاه حقیقی مسجد را به مسجد برگردانیم باید مؤسسات خدمات رسان به مردم، دور مسجد جامع شهر تعریف و ساخته شوند؛ چراکه ساختار هر شهر در فرهنگ اسلامی، ساختار ویژه ای است که باید رعایت شود.
وی همچنین ویژگی اصلی شهر اسلامی را چنین تعریف کرد: شهر اسلامی، «شهر یاد» در برابر «شهر غفلت» است؛ در حالی که فرهنگ غربی، خلاف این تفکر است و عملا غفلت از یاد خدا را تبلیغ می کند.
آیت الله اراکی با یادآوری اهمیت توجه به اصول معماری اسلامی در همه شهرهای کشور و پیگیری نهضت مسجدسازی بر اساس این اصول، ابراز امیدواری کرد همه شهرهای کشور بر اساس همین اصول طراحی و ساخته شوند.